25.6.2015

Blogistanian kesälukumaraton V - the virallinen tonttuilumaratonpäivitys


Ai että, kuulkaa, niin se vain on kello sen verran paljon, että minäkin pääsen maratoonaamaan koko päivän kestäneiden valmistelujen jälkeen: olen muun muassa tehnyt kärrynpyöriä lasten iloksi, huolehtinut eväistä (ja vähän maistellutkin niitä etukäteen) ja metsästänyt Skyrimin lohikäärmeitä. Itse maratonin aloitan vuorokauden vaihtuessa kesäkuun kahdenneksikymmenenneksikuudenneksi.

Etenemistäni yritän päivitellä ahkerahkosti paitsi tähän merkintään asianmukaisten aikaleimojen kanssa myös Instagramiin (@ttonttu), Twitteriin (@ttonttu) ja blogin Facebook-sivuille. Jonkin sortin ristikkäisyyttä ja copypasteilua harrastan varmasti, ettei puolet maratonille varatusta vuorokaudesta hujahda ohi päivityksiä näpytellessä. Hashtag #lukumaraton on käytössä kaikissa mahdollisissa sosiaalisissa medioissa. Sääntöjä ja osallistujalistaa voi tahtoessaan vilkuilla täältä ‒ ja ehtiipä sitä vielä mukaankin ilmoittautua! 


Lukemiseni valitsen todennäköisesti yllä möllöttävän kuvan vinosta kirjapinosta. Stephen Kingin kauhut jätän todennäköisesti viimeiseksi, ettei Nukku-Matti pääse vetämään pidempää kortta. Mitään sivumääräistä tavoitetta en ole tällä kertaa asettanut: Edellisillä lukumaratoneilla olen lukenut keskimäärin 1220 sivua per maraton, joten niille seutuville soisin päätyväni. Kirjoista kirjoitan taas omissa merkinnöissään, kunhan silmäni ovat maratonin jäljiltä palautuneet sen verran, että pystyn taas tietokoneen ruutua tuijottelemaan, ja sitä ennen teen tietenkin yhteenvedon maratonin kulusta muualla(kin) blogistaniassa.

Nyt hipsin kuitenkin teeveden keittoon, jotta saan ripauksen kofeiinia pitämään minua hereillä vielä pari tuntia. Jännittää! Kello on 23:35 eli maratonini alkuun on 25 minuuttia!

klo 00:00
No nyt! Yöpalaksi valikoitui Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut (Atena, 2012). Lähteet pois lukien sivuja on 347. Katsotaan, kauanko jaksan lukea. Elättelen toivoa, että ehkä jopa kahteen saakka, mutta nähtäväksi jää. Muutaman tunnin yöunet minun on pakko ottaa, mutta murehditaan sitä vasta sitten, kun sen aika on. Jee! Menoksi!


klo 02:30
Mieli tekisi lukea koko kirja loppuun, mutta silmäluomet lupsuvat ja ajatus harhailee niissä määrin, että möngin nukkumaan muutamaksi tunniksi. Jatketaan aamukahvin kanssa! 

klo 8:50
Huomenta! Aamupuuhat on puuhailtu, kupissa on vielä kahvia ja Syötäväksi kasvatettuja n. sata sivua jäljellä.

klo 9:40
Ajattelemisen aihetta hetkeksi ja siinä sivussa 355 sivua plakkarissa. Nyt pieni naamankampaustauko ja sitten karkaan kotoa seuraavan kirjan kanssa.


klo 10:50
Sarah Winmanin Kani nimeltä jumala sai minut muistelemaan isäni siunaustilaisuutta. Istun täynnä olevassa bussissa. Ei paras paikka tällaiseen toimintaan. 


klo 14:45
Kani nimeltä jumala on loppu. Ehdin lukea hetken kaupungilla, kunnes totesin tarvitsevani hiljaisemman paikan. Lähikirjastoon siis! Kirjasto menee kuitenkin nyt kiinni, ja minä alan etsiä uutta paikkaa. 9 tuntia ja rapiat vielä aikaa, luettuja sivuja on koossa aika tasan 700. 


klo 15:05
Kirjaston pikalainahylly on vaarallista aluetta. Niinpä ne lukusuunnitelmat taas muuttuivat. Kolmantena maratonteoksena lukuun Minna Lindgrenin Ehtoolehdon tuho. Eikä tämä kurja puhelin suostu tasaamaan tekstiä vasemmalle, ärrin purrin murrin ärrin! 


klo 20:33
Ehtoolehdon tuhon 288 sivua takana. Nyt iltapalaa ja sen jälkeen voisi vaikka vähän lukea.


klo 20:45
Viimeistelläänpä tonttuilumaraton Terry Pratchettillä. Vartiosto valmiina palvelukseen on vähän yli kolmesataasivuinen ja aikaa on jäljellä vähän yli kolme tuntia.


klo 23:59
Tässähän jäi suorastaan luppoaikaakin vielä! :D Pratchett ahmittu mansikoiden ja kuohuviinin kyydittämänä, ja lukumaraton on minun osaltani kasassa.


Yhteenveto:
Luettuja sivuja kertyi vuorokauden aikana (355+324+288+328=) 1295. Ei pöllömpi saavutus, vaikka itse sanonkin! Kirjoittelen kirjoista vielä omat, yksittäiset tekstinsä, mutta äärimmilleen tiivistettynä menneen vuorokauden ohjelma näytti tältä:
 • Lappalainen, Elina: Syötäväksi kasvatetut: Miten ruokasi eli elämänsä (Atena, 2012) 4/5
 • Lindgren, Minna: Ehtoolehdon tuho (Teos, 2015) 3/5
 • Pratchett, Terry: Vartiosto valmiina palvelukseen (Karisto, 2005; suom. Mika Kivimäki) 4/5
 • Winman, Sarah: Kani nimeltä jumala (Tammi, 2012; suom. Aleksi Milonoff) 4/5

Kahvilassa lukeminen ei selvästikään minulle sovi, vaan tulevilla maratoneilla minun täytyy joko leiriytyä kirjastoon tai lähettää perhe pois kotoa. Toisaalta jaksoin lukea huomattavasti paremmin, kun välillä tuli haahuiltua ulkosalla. Vähän tällainen kaksiteräinen miekka ehkä tämä.

Maratonin edistymisen jakaminen neljään (4!) somekanavaan (blogi, blogin FB, Twitter ja Instagram) vie liikaa aikaa itse lukemiselta. Seuraavalla maratonilla on jätettävä joku joukosta pois, ellei Instagramin Android-sovellukseen sitten vihdoin saada mahdollisuutta jakaa Facebook-sivulle henkilökohtaisen profiilin lisäksi. Niin ikään pelkän kännykän varassa blogin päivittely ei ollut kovin toimiva ratkaisu: ensi kerralla täytyy pitää läppäri hollilla!

Rankinta maratoonaaminen oli iltapäiväneljän seutuvilla, jolloin vaadittiin dopingiksi espressoa ja ibuprofeenia. Lyhyeksi jääneet yöunet ja ajoittain erittäinkin epäergonomiset lukuasennot alkoivat tuossa vaiheessa tosiaankin painaa. Toisaalta varsinaista jumia ei missään vaiheessa muodostunut, vaan luku-flow löytyi oikeastaan välittömästi ajasta ja paikasta riippumatta.

Kaikkiaan siis vallan mukava lukumaraton! Hieman houkuttelisi osallistua myös Blogistanian VI lukumaratonille, joka järjestettäneen 18.7., mutta täytynee konsultoida miestä ensin. Armaalle puolisolleni kuuluu myös jättimäinen hatunnosto, kiitos ja kumarrus tämän maratonin sujuvuudesta. Siippa kaitsi ja ruokki lapset esimerkillisesti vaimon/äidin möllöttäessä milloin missäkin naama enimmäkseen kirjassa. Kiitos siis!

Maratonin kokonaistuloksia kautta blogistanian yritän keräillä kasaan ja julkaista sunnuntain aikana. Nyt aion mönkiä nukkumaan, vaikka moni vielä omaa maratoniaan jatkaa: tulipa tämän illan aikanakin vielä ilmoittautumisia! Toivottavasti ehdin huomenna klikkailla ja kommentoida pitkin (kirja)blogistaniaa seuraillen muiden maraton-kuulumisia. Siihen asti kuitenkin hyvät yöt!

10 kommenttia:

 1. Hurjasti tsemppiä! Minut uni vei jo yhdentoista aikaan (olen hurjan huono valvomaan), mutta sitten heräsinkin jo puoli kuudelta. Uusin voimin uuteen päivään. :)

  VastaaPoista
 2. Minä Tulin vastoin suunnitelmia pitäneeksi pienen tauon jo illalla, jakso QI:ta ja hetki hellimistä. Sitten luinkin yllättävän pitkään yöllä, ei kait oikeasti saisi, kun aamulla piti nousta töihin. Nyt jatkan kuuntelemalla.

  VastaaPoista
 3. Tsemppiä maratoniin! King on aina hyvä valinta ;)

  VastaaPoista
 4. Paljon jaksamista maratoniin! :)

  VastaaPoista
 5. Hauskoja viimeisiä maratontunteja! :)

  VastaaPoista
 6. Hurja sivumäärä. itse olen joskus piipahdellut lyhyeksi aikaa kahvilalukemisen puolelle mutta suurin osa ajasta tulee luettua kotona (lapsettomana tietty :))

  VastaaPoista
 7. Kiitos järjestämisestä! Mua haittasi eniten omat unenlahjat, eli suuri osa vuorokaudesta kului nukkuessa... Jotenkin levottomampaa lukemista kuin normaalisti tämä oli, mutta ehkä vaan ekan kerran oireilua.

  VastaaPoista