30.12.2015

Rauhaa maailmaan -lukumaraton (päivittyvä)


Pinon päällimmäinen -kirjablogin Sannabanana emännöi hieman erilaista lukumaratonia välipäivien kunniaksi. Rauhaa maailmaan -maratonin osallistumisaika on normaalista poiketen viikko ja maratonin pituuskin on hurjat 42 tuntia, aivan kuten se liikunnallisempikin maraton on 42 kilometriä (ja rapiat päälle, 42,195 km se taitaa tarkalleen olla?). Minun tarkoitukseni oli aloittaa tänään, 30.12.2015 iltakahdeksalta ja lukea ensi vuoteen asti. Aikataulu venyi ja paukkui heti alkumetreillä, kun lapsoseni eivät olleetkaan sängyssä vielä kahdeksalta.

Eipä se silti mitään! Tämän maratonin aion ottaa olosuhteiden pakostakin hieman rennommin, sillä puolisoni on huomisen aamupäivän vielä töissä, ja minä lasten kanssa kotona valmistelemassa illan juhlistuksia, jotka nekin syönevät lukuaikaa. Tällä kertaa siis en maratoonaa hampaat irvessä kofeiinin ja särkylääkkeiden voimalla, vaan hieman positiivisemmalla meiningillä. Sellaiseksi luettakoon myös se, että päätin lukea Ainolle iltasadun (Kuka lohduttaisi Nyytiä? ♥) kaikessa rauhassa sen sijaan, että olisin pitänyt kynsin ja hampain kiinni alkuperäisestä aikataulustani.

Aloittelen siis maratonini tasan yhdeksältä ja lopetan 1.1.2016 kello 15.00, ellei ihmeitä tapahdu. Edistymistäni voi seurata luonnollisesti blogissa, jonne pyrin päivittämään väliaikatietoja aina sopivan tilaisuuden tullen. Välittömämpää päivittelyä on luvassa Instagramissa (@ttonttu) ja blogin FB-sivulla. Käyttelen ainakin IG:ssä hashtagejä #hyllytonttuilut ja #lukumaraton.


Olen pitkään ja hartaahkoksi arponut, otanko maraton-aineistoksi sekalaisia kirjoja omasta hyllystäni ja kirjastosta raahaamastani huojuvaksi käyneestä pinosta vai valitsenko tänään saapuneen myöhäisen joululahjani (minulta minulle, jee!) inspiroimana työn alle pinon aina niin ihanaa Tolkienia. Tämä selvinnee parinkymmenen minuutin päästä. Nyt vielä äkkiä suihkuun ja teetä hautumaan!

30.12.2015 
klo 21.00
Nyt lähtee! On sitä (paljon, paljon!) huonompia tapoja viettää vuodenvaihde kuin Tolkienin parissa. The Fellowship of the Ring alkuun, kuinkas muuten.


klo 22.22
Ensimmäiset sata sivua (ja useampi kymmentä sivua johdantoja ja esipuheita) takana on hyvä pitää pieni paussi. TSH:n lukeminen on aina kuin kotiin palaisi. Mutta nyt tosiaan muutaman minuutin silmienlepuutus ennen Vanhaan metsään suuntaamista.

31.12.2015
klo 0.35
Sormuksen ritarit loppui samoin kuin aina ennenkin. Nyt unta palloon. Aamulla Kahden tornin kimppuun. 

klo 8.05
Tunnin hereilläolon jälkeen alkavat aamun kodinhoidolliset velvollisuudet olla suoritettuna, samoin lapset puettuna ja ruokittuna. Kahvikuppi ja kakara kainaloissani aloittelen Kahta tornia. Periaatteessa minun pitäisi tänään ehtiä lukea se kokonaan ja noin puolet Kuninkaan paluusta, mikäli aion saada koko trilogian luettua ennen huomista iltapäiväkolmea. Nähtäväksi jää. Mutta nyt!klo 10.00
Sain seuralaisen Helmin syvänteeseen. Kovin on jännittävää. Luin pätkän ääneen (englanniksi), sain palkaksi hyvin pitkän katseen. "Äiti ei tano." Mokoma kielipoliisi. Jos vielä tunnin verran saisi luettua, ja sitten hoitaisi ipanoille lounasta pöytään. Kai ne pyykitkin pitäisi levittää...


klo 12.30
Epäkirjalliset velvollisuudet on taas hetkeksi hoidettu. 2/3 lasta on päiväunilla, 1/3 leikkii huoneessaan. Äitihenkilö suuntaa siis Mustalle portille.

klo 14.10
The Two Towers oli siinä. Tylsähkö jälkimmäinen puolikaskin meni yllättävän tuskattomasti! Nyt pieni paussi. 

klo 15.05
Viimeistä viedään! Kuninkaan paluu työn alle N-Y-T-NYT! 

klo 22.05
Kaikenlaista pientä ylimääräistä tai oikeastaan uudenvuoden aattoon liittyvää on mahtunut iltaan. Josko nyt taas ehtisi lukea...

1.1.2016
klo 0.10
Sormus on tuhottu (ei kai tämä ole spoileri?) ja nyt tarvitsee enää kruunata muuan kuningas ja hoitaa muu jälkipyykki. Niin ja ne liitteetkin vielä. Palaan niiden kimppuun vasta aamulla. Nyt hyvät yöt ja mainiota uutta vuotta!

klo 8.31
Jasså ja nonni, jospa sitä sitten vielä viimeinen rutistus The Return of the Kingin kanssa. Todennäköisesti en saa 42 tuntia teoriassakaan ihan täyteen, sillä tälle aamulle on luvassa kaikenlaista pyykkitupavuoroa ja sukulointia, mutta saattaa olla, että pitkin hampain tyydyn siihen, että olen saanut koko The Lord of the Ringsin luettua. Sitä paitsi tarkoituksenihan oli lukea pidemmässä ajassa leppoisammalla meiningillä yhtä paljon kuin "tavallisesti" (ts. 24 tunnin maratonilla) verenmaku suussa. Vähän kaivelee kuitenkin tieto siitä, että tässä jäljellä olevassa noin 6,5 tunnissa ehtisi lukea jopa 700 sivua, jos ottaisi oikein asiakseen... :D Mutta nyt kruunaamaan armas Aragornini! Ehkä tällä kertaa heppu meneekin naimisiin minun kanssani eikä jonkun ihmeen Arwenin.


klo 10.20
Se oli siinä se. Saatoin salaa tirauttaa pienen kyyneleen (kuten joka kerta). Jos sitten vielä tuo Taru Sormusten herra Tolkienin silmin, kun en näemmä lopettaakaan malta!


klo 11.10
Onpa muuten oikea karttafanin unelma tämä Wayne G. Hammondin ja Christina Scullin laatima Taru Sormusten herrasta Tolkienin silmin! Sopi myös niin kuin nenä naamaan tämän urakan päätteeksi. Vaikka lukuaikaa olisi vielä melkein neljä tuntia, taidan lopettaa maratonin omalta osaltani tähän Tolkienin kynäilemään kuvaan (joka löytyy äsken mainitsemani teoksen kannesta ja jonka merkitys ehkä avautuu ainakin toisille) ja erittäin vastentahtoisesti siirtyä Keski-Maasta arkisempien velvollisuuksien pariin.


Tämä maraton oli kaikessa leppoisuudessaan vähän epämaratonmainen. En usko, että maratonkooma tahi -krapula tulee minua suuremmin vaivaamaan, joskin parin päivän aikana on kotihommia jäänyt varsin paljon rästiin. Nähtäväksi siis jää, ehdinkö päivittää viime vuoden yhteenvetoa tänään vai jääkö se huomiselle.

Vaikka leppoisa maraton mukava kokemus olikin, se ei oikein tuntunut oikealta lukumaratonilta. Näemmä olen sen verran hullu kilpailuhenkinen, ettei homma oikein iske ilman jonkinlaista pakkoa, paniikkia ja verenmakua suussa. Hoh! 

Olen kuitenkin jokseenkin tyytyväinen tulokseeni. Vaikka ikään kuin maratonin sivussa hoidin normaalit toimet jälkikasvuni kanssa ja vietimme vuodenvaihdettakin asiaankuuluvin ohjelmanumeroin, sain silti luetuksi 1417 sivua! Asiaa osaltaan helpotti se, että The Lord of the Rings on ennestäänkin minulle kovin, kovin tuttua tekstiä. Toisaalta lukeminen ei mennyt aina ihan niin nopeasti kuin olisin tahtonut: En nimittäin muista, koska olisin viimeksi lukenut teoksen englanniksi! Tolkien ei kirjoittanut sitä kaikkein simppeleintä kieltä, kuten ehkä tiedättekin.

Oli niin tai näin, oli aika hölmistyttävän hieno tunnelma lukea Sormuksen tuhoutumisesta juuri vuoden vaihtuessa. On se vain upea kirja!

Koko noin 39 tunnin maratonin saldo on siis seuraava:
 1. Tolkien, J. R. R. The Fellowship of the Ring. 407 sivua
 2. Tolkien, J. R. R. The Two Towers. 352 sivua
 3. Tolkien, J. R. R. The Return of the King. 419 sivua
 4. Hammond, Wayne G. & Scull, Christina. Taru Sormusten herrasta Tolkienin silmin. 239 sivua
Eli yhteensä 1417 sivua.

Ei pöllömmin. Kyllä tämän voimin jaksaa taas hetken pyykkiä pestä!

4 kommenttia:

 1. Jee, mukavaa maratonausta! Olisit sä voinut sen Nyytnkin laskea mukaan... ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei viitsi laskea, sitten menisi yli puoli tuntia lukuaikaa hukkaan (ts. se aika Nyytin ja Sormuksen ritareiden välillä, jolloin laitoin loputkin lapset sänkyihinsä). ;) Tämä on tarkkaa tämä.

   Kiitos! Varsin mukavasti tämä on mennyt, vaikka ehkä se varsinainen maraton-fiilis on jäänyt uupumaan, kun ei ole tarvinnut/saanut lukea verenmaku suussa. :'D

   Poista
 2. Olet kyllä ollut hienossa tahdissa TSH:n kanssa. Tämä sai minut jälleen kerran harkitsemaan lisää Tolkienin lukua. Minulla on ollut verkkainen tahti maratonissa, mutta sain jo ensimmäisen kirjan luettua. Toista viedään.

  Hyvää uutta vuotta! Kohta se käynnistyy :)

  VastaaPoista
 3. Aika hurjan maratonin vedit, mulla oli tavoite lukea TSH kesän aikana enkä edes siihen pystynyt vaikka oli koko loma aikaa (en ole kyllä ennemmin sitä lukenut, joten vähän eri sarjoissa kamppaillaan).

  Onnea uuteen vuoteen!

  VastaaPoista