24.10.2016

Taistelusuunnitelma Helsingin Kirjamessuille


Ja niin lokakuun loppu joutui jo taas Pohjolaan, ja sehän tarkoittaa tietenkin Helsingin Kirjamessuja! Viime vuonna saatoin lähteä vähän soitellen sotaan: minulla oli oikein hieno minuuttiaikataulu, jota en sitten lopulta seurannut juurikaan, ja aivan uudet kengät, joiden ansiosta käveleminen oli varsin tuskallista seuraavan viikon ajan.

Tänä vuonna aion olla viisaampi ainakin jollain tapaa.

Ensinnäkin jätän uudet kengät pois matkasta, ja tyytynen pehmeiksi käveltyihin ja hyväksi todettuihin popoihin. Varaan päälle karvan verran mukavampaa vaatetta kuin viime vuonna ja laukkuun vesipullon ja jotain pientä evästä. Otan mukaan puhelimen pikalaturin ja varavirtalähteen, mutta todennäköisesti jätän varsinaisen erillisen kameran kotiin: viime messuilla otin muistaakseni viisi valokuvaa sillä, viisisataa puhelimella.

Niin, ja se minuuttiaikataulu. On minulla sellainen tällekin kerralle, mutta nyt osaan ehkä suhtautua siihen vähän rennommin. Aion pyhittää aikaa päättömään kiertelyyn, pysähtyä kuuntelemaan keskustelutilaisuuksia ex tempore -meiningillä, viettää enemmän aikaa kanssabloggaajien kanssa ja ihan vain ottaa lunkimmin. Aion keskittää some-raportoinnin yhteen kanavaan, joka todennäköisesti muuten tulee olemaan Instagram, ja tehdä illalla nopeat raportit muihin mokomiin. Aikataulustani poimin rusinat pullasta, ja stalkkaan mielenkiinnolla seuraan ainakin Siri Petterseniä ja Maria Turtschaninoffia, kuuntelen juttuja fantasiasta, feminismistä, feministisestä fantasiasta ja spefistä. Niin, ja Harry Potterista. Tietty.

Ostoslistani tämän vuoden messuille on suppeahko. Pettersenin Mahdin aion ostaa ja saada siihen signeerauksen. Aioin virkistää ruostuneita norjan taitojani, mutta totesin todennäköisesti fanityttöileväni niin, että hyvä jos englantia saan puhuttua. Salakirjojen korupainos Mythologica Fennicasta houkuttelee kovin myös, ja suunnittelin siitä joululahjaa itselleni.


Isompien lasten kanssa kävimme eilen elokuvissa katsomassa uunituoreen elokuvan "Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu", ja jouduin suureksi häpeäkseni myöntämään lapsilleni, etten ole ikinä koskaan millonkaan lukenut ainuttakaan tatupatukirjaa. Niitä voisi siis myös ehkä metsästää messutarjouksista kotikirjastoon, pukinkonttiin ja sitä rataa, sen verran kolahti huumori erityisesti eskarilaissankariimme Marttiin. Pikkusisko-Ainolta taisi mennä osa sanaleikeistä hiukan ohi, mutta aikamoista kikatuskiherrystä elokuva silti aiheutti. Äiti ja isäkin hihittelivät, joskin välillä vähän eri kohdissa kuin lapset. Varsinaista elokuva-arviota kieltäydyn siis kirjoittamasta johtuen tästä suuresta aukosta yleissivistyksessäni, mutta kuusi- ja neljävuotiaiden kääpiökriitikkojen mukaan elokuva on "aika sama mut vähän eri" kuin viime vuonna ilmestynyt Tatun ja Patun ihmeellinen joulu, johon elokuva pohjautuu. Onneksi Tampereen kaupungin varhaiskasvatuspalvelut ovat huolehtineet siitä, että lapseni sentään tajuavat tämän maailman menosta edes jotain. ("Hei me ollaan sitten oikeesti kuusjapuol ja neljäpuol, muista kirjoittaa se kanssa sinne!")


En kirjoittanut tähän merkintääni mitään perinteisiä tärppejä syystä siitä, että messutarjonta on tänä vuonna niin moninaista, että olen minuuttiaikatauluuni buukannut lähes poikkeuksetta useamman keskustelutilaisuuden jokaiselle kellonlyömälle, jotka perjantain ja lauantain aikana Pasilassa vietän. Messujen ohjelmalehtistä pääsee selaamaan sähköisenä versiona täällä, ja onhan toki olemassa Messukeskus-appikin älylaitteille.

Mikäli satutte messuhumusta varmasti puolisokeaksi huumaantuneen tontturintaisen (ks. rintakoru ensimmäisessä kuvassa) hyllytonttuhenkilön bongaamaan, tulkaa ihmeessä nyppäämään hihasta. Nähdään siellä siis!

10 kommenttia:

 1. Jeps, hyvät kengät joilla kestää kävellä koko päivän ovat olennainen varuste.
  Ja ex tempore -haahuiluun kannattaa varata sijaa aikataulussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ehkä niin epäpedantti eläin, että minuuttiaikatauluni tapaavat muuttua haahuiluksi, vaikka kuinka yrittäisin muuta. :D

   Poista
 2. Ihan mahtavaa, enää muutama yömessuihin! 😄 Minäkin olen tulossa ainakin pe ja la, eli siellä varmasti tavataab. Tuletko bloggaribrunssille ja/tai Ateenan tilaisuuteen la-aamupäivällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Mietinkin juuri, että toivottavasti törmäämme edes nopeasti. Olen tulossa molempiin tilaisuuksiin.

   Poista
 3. Harmi, että meillä menee juuri ristiin osallistuminen messuille - pe ja la aamupäivä on itsellä bookattu täyteen perhe-elämän velvotteista.

  Mutta ihanaa messuilua silti sinullekin! :)

  VastaaPoista
 4. Minulla lienee "peffateatteri" edessä kuopuksen kanssa lähiaikoina - näin minulle kerrottiin.
  Mutta ensi viikonloppuna ovat vuorossa kirjamessut. Minuuttiaikataulu taitaa tulla täälläkin, mutta muutaman vuoden kokemuksella tiedän jossain vaiheessa päätyväni vain jonnekin sohvalle (bloggaajanurkkaukseen) istumaan...
  Koitetaan törmäillä lauantaina :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peffateatteri on ihan hyvä juttu. ;) Toivottavasti näemme edes vilaukselta. Opin itse viime vuonna käyttämään bloggaajanurkkausta sekä suunnistuspisteenä että välietappina, tänä vuonna aion toimia samoin. Viime vuonna sieltä löysi myös aina lounasseuraa sekä kahviseuraa Pelottavaan Pressihuoneeseen.

   Poista
 5. Anoppi on luvannut viedä lapset peffateatteriin :) Elokuvaa on kyllä kehuttu tosi paljon. Suosittelen muuten kirjoista omaa suosikkiani Tatu ja Patu pihalla!

  Minäkin matkaan messuille perjantaina. Perjantain olen onnistunut pitämään lähes aikatauluttomana, mutta jotenkin lauantai on jo ihan täynnä kaikkea. Hupsista.
  Tällä hetkellä jännitän eniten sitä, että löydän oikean junan (vaikka tiedän, että täällä asemalle saapuu vain yksi juna kerrallaan joten erehtymisen vaara on olematon) ja sitä, osaanko valita oikeat vaatteet. Luulin jo päättäneeni, mitä pistän päälle, mutta tänään en enää olekaan aivan varma. Mulla on kiva mekko, mutta nyt mietin että onkohan se jotenkin liian hieno. Että pitäiskö sittenkin mennä ihan vain farkku-linjalla. Hirveen vaikeeta! Stressi!

  Mutta nähdään messuilla!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raahasin tänään tuon jouluisan Tatun ja Patun kotiin. Esikoisen eskarissa luetaan tällä hetkellä Tatun ja Patun avaruusseikkailua, joka oli toinen vaihtoehto. Muut tatupatut olivat hyllystä huvenneet!

   Mulla on myös pieni vaatekriisi! Tällä hetkellä näyttää siltä, että olen toisen päivän tunikamekossa (liian pitkä ollakseen tunika, liian lyhyt ollakseen mekko) ja toisen ehkäpä sitten mekkolinjalla tai ihan vain farkut-ja-neule-meiningillä. Toki jos torstaina pakatessani huomaan jonkun vaatekappaleen rinnuksilla säilykepunajuuren terveiset tai muuta mukavaa, täytyy pohtia uudestaan vauhdissa. :D Viime vuoden olin mekko ja kauluspaita -linjalla, ja olisin ehkä kaivannut jotain rennompaa. Tänä vuonna jää ainakin siis kauluspaita kotiin.

   Nähdään messuilla! <3

   Poista