2.11.2016

Okklumeus-lukuhaasteen yhteenveto


Maanantai-iltana, kurpitsajuhlan eli Halloweenin kunniaksi oli viimeinen tilaisuus osallistua tammikuussa Alan Rickmanin muistoksi julistamaani Okklumeus-lukuhaasteeseen. Lupasin toimittaa yhteenvetopostauksen seuraavana päivänä, vähän niin kuin Dumbledore Harryn Dursleyn perheen ovelle, mutta blogin ajastustoiminto paitsi petti minut myös söi 75% koontimerkinnästä. Ei parane käyttää Bloggeria useammalla laitteella näemmä. Nyt on koontipostaus kuitenkin uudelleen koottu.

Olen selvyyden vuoksi ottanut mukaan vain blogit, joissa on ilmestynyt jonkinlainen koontipostaus tai vastaava nimeämääni päivämäärään (31.10.) mennessä, kuten haasteen aloituspostauksessa yritin osallistujia velvoittaa. Olen perusluonteeltani vähän turhankin höveli, mutta osallistujien määrän vuoksi olisi vähän kohtuutonta olettaa, että selaan käytännössä koko vuoden merkinnät läpi Pottereita metsästäen, eikö? (Käytin kuitenkin googlea ja blogin mahdollista hakutoimintoa yrittäessäni haalia mahdollisimman monta osallistujaa mukaan.)

Osallistujia näillä ehkä vähäsen mielivaltaisilla kriteereillä oli hienot kuusitoista (16), vaikka ehtoisa emäntä unohtikin muistutella haasteen loppumisesta. Yhteensä he (te!) lukivat kahdeksankymmentäkolme Potter-verseen lukeutuvaa kirjaa. Aika huippusaavutus, kuulkaa! Luetuimman teoksen pystin jakavat (J. K. Rowlingin) Harry Potter ja salaisuuksien kammio sekä Harry Potter ja Azkabanin vanki, jotka luki seitsemän lukijaa kumpaisenkin. Kuuden osallistujan listalta löytyi Harry Potter ja viisasten kivi sekä Harry Potter ja liekehtivä pikari. Mikäli yhdistetään erikieliset Potter-versiot – niitä kun luettiin suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi – kiilaa liekehtivä pikari jaetulle ykkössijalle kahden jo mainitun kirjan kanssa.

Kaikkiaan osallistujat lukivat seuraavat kirjat:

J. K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi 
J. K. Rowling: Harry Potter ja salaisuuksien kammio 
J. K. Rowling: Harry Potter ja Azkabanin vanki 
J. K. Rowling: Harry Potter ja liekehtivä pikari 
J. K. Rowling: Harry Potter ja Feeniksin kilta 
J. K. Rowling: Harry Potter ja puoliverinen prinssi 
J. K. Rowling: Harry Potter ja kuoleman varjelukset 

J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher’s Stone 
J. K. Rowling: Harry Potter and the Chamber of Secrets 
J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban 
J. K. Rowling: Harry Potter and the Goblet of Fire 
J. K. Rowling: Harry Potter and the Order of Phoenix 
J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince 
J. K. Rowling: Harry Potter and the Deathly Hallows 

J. K. Rowling: Harry Potter och Fenixorden

J. K. Rowling, Jack Thorne & John Tiffany: Harry Potter and the Cursed Child 

J. K. Rowling: Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide
J. K. Rowling: Huispaus kautta aikojen 
J. K. Rowling: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat 
J. K. Rowling: Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardships and Dangerous Hobbies
J. K. Rowling: Short Stories from Hogwarts of Power, Politics and Pesky Poltergeists 
J. K. Rowling: Siuntio Silosäkeen tarinat 

Jaana Kapari-Jatta: Pollomuhku ja Posityyhtynen 
Brian Sibley: Harry Potter – Suuri velhouskirja
Jody Revenson: Harry Potter – Suuri hahmokirja 
Tomi Kontio, Heta Mulari, Riitta Oittinen, Jari Sinkkonen & Sisko Ylimartimo: Kuka Harry Potter? Avain fantasian maailmaan

Haastepostauksessa nimesin seuraavat lukutasot osallistujien tavoiteltaviksi. Tulokset jakautuivat lopulta varsin tasaisesti, joskin niin, ettei ankeuttajia ollut lainkaan.

0 kirjaa: Ankeuttaja. (Ankeuttajat eivät osallistu arvontaan.)
1 kirja: Jästi.
2 kirjaa: Surkki.
3 kirjaa: Kotitonttu.
4 kirjaa: Huispaaja.
5 kirjaa: Aurori.
6 kirjaa: Albuksen kaartilainen,
7 kirjaa: Tylypahkan rehtori.
8 kirjaa tai enemmän: Taikaministeri

Kahdeksan kirjan Taikaministerejä (joille nostan lajitteluhattuani!) oli upeat neljä kappaletta, mutta pisimmän korren vei Tuntematon lukija -blogin Hande neljällätoista (14!!!) luetulla kirjallaan. Onnea, Hande!


Kuten haastehommiin kuuluu, lupasin arpoa pienen palkinnon. Kutsukaa minua mielikuvituksettomaksi, mutta olen niin poskettoman rakastunut näihin Jim Kayn kuvittamiin Potter-kirjoihin, etten malta olla arpomatta mitään muutakaan. Kokosin osallistuneet blogit Excel-taulukkoon ja annoin random.orgin arpoa voittajan. Botti Fortuna suosi tällä kertaa Kiaa Luetaanko tämä? -kirjablogista. Onnea, onnea, onnea! (Voittajalle lähtee aivan näillä hetkillä viesti matkaan. Mikäli hänellä sattumoisin on jo kyseinen mestariteos, saa hän kirjan arvon edestä lahjakorttikoodia valitsemaansa kirjakauppaan.)

Kiitos kaunis teille kaikille osallistuneille velhoille ja noidille. Oli ilo olla emäntänänne ja seurata etenemistänne, vaikka kommentoinnissa olinkin kelvoton.

Anekdoottiluonteisesti todettakoon, että itse osallistuin haasteeseen puolellatoista kirjalla. Luin kesällä uudenkarhean Harry Potter and the Cursed Childin, ja loppukevään ja alkukesän aikana luin esikoiselleni, silloin juuri kuusi vuotta täyttäneelle Martille juurikin Jim Kayn kuvittaman version Harry Potterista ja viisasten kivestä vakaana tarkoituksenani herättää henkiin Kääpiökirjabloggarin karjahduksia -nimellä kulkenut blogini lastenkirjaosio, jossa lapseni sanelivat blogitekstin. Martti kuitenkin sairastui kesällä vakavasti, ja vaikka hänet TAYS:ssa hoidettiin upeasti lähes entistäkin ehommaksi, oli Potterin poijaan ensimmäinen kouluvuosi yksi niistä (Luojan kiitos ainoista!) asioista, jotka kraniotomia häneltä vei. Aloitimme uusintakierroksen sädehoitojakson päätyttyä syyskuussa ja tänään isimies ja Martti saivat Harryn lajiteltua Rohkelikkoon, kun minä nukutin pikkusiskoja. 

Mutta niin! Tämän merkinnän oli tarkoitus ilmestyä jo eilen, ja tänään oli tarkoitus muistella vielä vähän viime viikonlopun upeita Helsingin Kirjamessuja. Joudutte kuitenkin odottamaan messumuisteloita vielä huomiseen, sillä bloggaria laiskottaa bloggarin herätyskello pärähtää soimaan armottomasti seitsemän tunnin kuluttua. Huomiseen siis!

3 kommenttia:

 1. Kiitos mahtavasta ja tunteikkaasta haasteesta Tiina! Vähän tuli hiki loppukiritellessä, ei voi kuin ihailla Handen saavutusta. Säästelen Kuoleman varjeluksia ja Cursed Childia rauhallisempaan hetkeen.

  Upeita kyllä nuo Kayn teokset, ajattelin ostaa nuo kaksi ensimmäistä itselleni joululahjaksi (koska ihan hyvin voi ihmisellä olla triplaversiot Pottereista hyllyssä eikö vain?).

  Lisäksi toivottelen hyvää matkaa kääpiobloggarille Pottereiden maailmaan! <3

  VastaaPoista
 2. Kääk! Olen vieläkin aivn häkeltynyt tuosta voitosta. <3 kiitos haasteesta, hyvin sä vedit. Meitä oli paljon osallistujia.

  VastaaPoista
 3. Onnittelut voittajalle :) ja kiitos kivasta haasteesta!

  VastaaPoista