2.1.2017

2016 In Memoriam

Kuten tapani tuntuu olevan, teen nyt pienimuotoisen yhteenvedon viime vuoden kirjallisista (ja vähän muistakin lukemiseen vaikuttaneista) kuvioista, vaikka pari viimevuotista merkintää onkin yhä naputtelematta. Huomenna saatte vielä erilliset pähkäilyt ja pohdinnat alkaneen vuoden blogikuvioista, joista niistäkin riittää höpötettävää.


Tasan vuosi sitten uumoilin vuodesta 2016 vähän sellaista rankanpuoleista: keväälle oli luvassa kaksi työssäoppimista, joista ainakin toinen fyysesti(kin) rankkaa kolmivuorotyötä palvelutalossa, kesäksi pitäisi saada töitä jommasta kummasta noista työssäoppimispaikoista, ässätä opinnot ja äitiys, olla kelpo vaimo ja kaikkea muuta sellaista pientä. Uhosin pakenevani todellisuutta kirjojen maailmaan ja asetin lukutavoitteekseni kuusikymmentä kirjaa, kymmenen enemmän kuin edellisenä vuonna. Lupasin kirjoittaa blogiin, noh, ylipäätään enemmän, mutta erityisesti lastenkirjallisuudesta, runoista ja sarjakuvista, samoin kommentoida bloggarikollegoiden blogeihin useammin.

Niinpä niin.

Käsittelin vanhustyön arjen aiheuttamaa pienimuotoista shokkia mitenkäs muuten kuin kirjan avulla.

Kuvitteellinen kristallipalloni ei sinänsä johtanut minua harhaan: viime vuosi oli ihan poskettoman rankka. Kevään työssäoppimiset menivät hyvin, vaikka jaksamista ja mielenterveyttä verottivatkin, ja sain kuin sainkin kesätyöpaikan tuttujen vanhusten ja työkavereiden parista. Keväällä opinnot verottivat lukuaikaa, mutta kesällä aioin lukea, kun tarvitsi "vain" tehdä töitä (eikä opiskella sen ohella). Elämä on kuitenkin siitä jännittävä asia, että harvoin mikään menee niin kuin on suunnitellut. 


Keväällä kuusi vuotta täyttänyt poikani sai eräänä alkukesän iltapäivänä päiväkodissa jalkapallon päähänsä, ja siitä alkoi erilaisten sinänsä viattomien oireiden sarja, joiden aiheuttajaksi lopulta paljastui ei aivotärähdys vaan lähes 6 cm halkaisijaltaan ollut aivokasvain vasemmalla lateraaliventrikkelissä. Sairaalabyrokratian rattaat pyörivät nopeasti ja viikkoa ennen juhannusta hyppäsin vanhuspuolelta lapseni omaishoitajaksi. Loppukesää värittivät leikkaus, keskuslaskimokatetri ja sädehoito, joiden jäljiltä onneksemme saimme Martin takaisin jossei nyt entistä ehompana niin ainakin omana itsenään. Opin kuitenkin, että stressikertoimen noustua tietyn kriittisen pisteen yli, ei todellisuutta voi enää paeta edes kirjallisuuteen, ja niinpä kesän lukusaldo jäi pettymykseksi. Onnistuin sentään perinteiseen kesälukumaratoniin! Siinä sivussa kaoottiselta tuntuvaa arkeani suitsemaan innostuin aivan uudesta harrastuksestakin.


Loppukesästä, aika tasan puolivälissä Martin sädehoitojaksoa, toivotimme tervetulleeksi uuden perheenjäsenemme, josta minä olen saanut kelpo lukukaverin ja jonka ansiosta lapset muistavat kesästä muutakin kuin isoveikan sairastelut. Tirrimirri on mainio elukka, vaikka edelleen pidän itseäni enemmän koiraihmisenä.

Loppuvuosi meni taas opintojen ja perhearjen kanssa tasapainoillessa, ja koko vuoden lukusaldo jäi vähintäänkin surulliseksi. Helsingin Kirjamessut olivat yksi syksyni ehdottomista kohokohdista, mutta en näemmä koskaan julkaissut niistä kirjoittamaani postausta. (Kehtaako sitä edes enää?) Kuudestakymmenestä kirjasta sain luettua karvan yli kolmekymmentä, jos ei lasketa ammattikirjallisuutta ja iltasatuja. Samoin blogi ja kirjabloggaajayhteisö jäivät vähintäänkin paitsioon. 

Jos jotain positiivista on vuodesta kaivettava, on todettava, että luin oikeastaan pelkästään erinomaisen hyviä kirjoja: lukemieni kirjojen arvosanakeskiarvoksi tuli 4,2, enkä lukenut yhtään kolmosta kehnompaa kirjaa. Lasten kanssa saimme taas iltasaturutiinit pyörimään. Samoin luin aiempaa enemmän sarjakuvia, kuten uhosinkin.

Lukemistani kirjoista
 • 24 (73%) oli kaunokirjallisuutta (sis. yhden näytelmän käsikirjoituksen)
 • 5 (15%) oli tietokirjallisuutta
 • 4 (12%) oli sarjakuvia
 • 0 oli runoja
 • 29 (88%) oli suomeksi
 • 2 (6%) oli ruotsiksi
 • 2 (6%) oli englanniksi

Toisin sanottuna luin poikkeuksellisen vähän englanniksi, ja kaksi kertaa enemmän ruotsiksi kuin "normaalisti". Tietokirjallisuuden prosentuaalinen osuus lukemistani on yleensä ollut 20% luokkaa, mihin se toisaalta nytkin yltäisi, mikäli mukaan laskettaisiin syksyn aikana läpi kahlaamani pino hammaslääketieteellisiä teoksia.

Mitään yksittäistä erinomaisen hyvää teosta en tohdi viime vuodelta nimetä, sillä luin niin hirveän monta kirjaa, joille annoin blogiarvosanaksi kirkkaan vitosen: neljätoista kirjaa eli yli 40% lukemistani teoksista osui tuohon silkan parhauden lokeroon. Ne löytää menneen vuoden luettujen kirjojen listalta, mikäli sille päälle sattuu.

Mitä kauneimmat kiitokseni teille, armaat lukijani, menneestä vuodesta ja siitä, että hiljaisuudesta huolimatta olette pysyneet mukana, ja hillittömän hyvää vuotta kaksituhattaseitsemäntoista teistä jokaiselle!

14 kommenttia:

 1. Jaksamista, hyviä hetkiä ja onnellisuutta vuodelle 2017!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis! Toivottavasti 2017 on hyvä niin meille kuin teillekin.

   Poista
 2. Voimia uuteen vuoteen! Toivottavasti vuosi 2017 korvaa edellisen vuoden rankat hetket. :)

  VastaaPoista
 3. Voimia perheelle ja onnea uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
 4. Voimia perheellenne! Ei ihme, että bloggaaminen on jäänyt - olet keskittynyt nyt muuhun tärkeään. Kyllä Kirjamessu-muistelot kannattaa julkaista, jos teksti on kutakuinkin valmis. Se jää hyväksi muistoksi syksyn huipputapahtumasta. Teet sellaisen throwbackthursday-jutun, vaikkei nostalgiapöly ole vielä ehtinyt laskeutumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja hei, enpä huomannut ajatellakaan Throwback Thursdayta! Teksti on kyllä valmiiksi kirjoitettuna, mutta kuvat vielä uupuvat. Nekin ovat kyllä tallessa. Täytyypä ottaa tästä vinkistä vaarin. :)

   Poista
 5. Voimia koko perheelle ja toivottavasti saatte uutta jaksamista vuodelle 2017 ja pahin olisi takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sen varaan laskemme. :) Hyvää uutta vuotta teillekin!

   Poista
 6. Entistä ehompaa ja kaikin tavoin hyvää alkanutta vuotta 2017!

  VastaaPoista
 7. Kaikinpuolin parempaa ja lukurikasta vuotta 2017! <3

  VastaaPoista
 8. Huh, miten rankka viime vuosi sulla on ollut! Halauksia ja valoisampaa vuotta 2017! <3

  VastaaPoista