14.1.2016

Okklumeus-lukuhaaste

Kuvan lähde/source.
Minä kuulun siihen ikäpolveen, joka on kasvanut yhdessä muuan silmälasipäisen brittivelhon kanssa. Harry Potter kumppaneineen ja seikkailuneen on iskostunut jonnekin syvimpiin ajatteluni kerroksiin niin, että uskon vakaasti seniilinä seniorinakin kikattelevani kehnoille Voldemort-vitseille(ni). Viime vuoden lopulla aloin hieman haaveilla jonkinlaisesta Harry Potter -aiheisesta lukuhaasteesta, mutta alkaneen vuoden perinteinen blogimotivaation hiipuminen yhdistettynä koulukiireisiin sai idean vaipumaan jonnekin kauas taka-alalle.

Tänään Britanniasta kantautui (taas!) suru-uutisia: Harry Potter -elokuvasarjassa professori Kalkarosta ansiokkaasti näytellyt Alan Rickman on kuollut. Joskus kauan, kauan sitten minulla vielä oli jonkinlainen itse kehittelemäni ja omaperäinen mielikuva siitä, miltä Severus Kalkaros näyttää. Vuosikaudet tuon mielikuvan tilalla on kuitenkin jo ollut Alan Rickman. Vaikka Rickman oli monipuolinen näyttelijä, eikä Kalkaroksen rooli ole todellakaan ainoa muistamisen arvoinen, päätin kuitenkin ajan olevan kypsä Pottereiden uudelleen lukemiselle (ja sille pyhitetylle lukuhaasteelle), ihan vaikka vain hänen muistoaan kunnioittaakseni.


Okklumeus-lukuhaaste alkaa jokseenkin tasan nyt ja päättyy lokakuun viimeiseen päivään saakka, jolloin tulee kuluneeksi 35 vuotta Lily ja James Potterin kuolemasta. Haasteeseen saa ja tulee osallistua kommentoimalla tähän julkaisuun ja huolehtimalla jonkinlaisen koontipostauksen ilmestymisestä kukin omaan blogiinsa viimeistään 31.10. (Blogittomat toverit voivat tehdä yhteenvetonsa myös kommenttikenttään.)

Luettavaksi kelpaa mikä tahansa "Potterverseen" eli Harry Potter -kirjasarjan maailmaan sijoittuva teos. Lukukielen saa kukin päättää tykönään.

Lukutasot ovat seuraavat:

0 kirjaa: Ankeuttaja. (Ankeuttajat eivät osallistu arvontaan.)
1 kirja: Jästi.
2 kirjaa: Surkki.
3 kirjaa: Kotitonttu.
4 kirjaa: Huispaaja.
5 kirjaa: Aurori.
6 kirjaa: Albuksen kaartilainen,
7 kirjaa: Tylypahkan rehtori.
8 kirjaa tai enemmän: Taikaministeri

Marraskuun ensimmäisen päivän aikana toimitan omaan blogiini koontipostausten pohjalta yhteenvedon vähän samaan tapaan kuin Dumbledore toimitti Harryn Dursleyn perheeseen kolme ja puoli vuosikymmentä aikaisemmin. Osallistujien kesken arvon aihepiiriin sopivan palkinnon tai kaksi. Mikäli tahdot henkilökohtaisen ilmoituksen voitostasi, huolehdithan siitä, että jätät kommenttikenttään toimivan sähköpostiosoitteen.

Hashtag-hirviötä #okklumeuslukuhaaste voi tahtoessaan käyttää ja se on ihan suotavaakin. 

56 kommenttia:

 1. Oon mukana! Mahtavaa ett teit tän haasteen ja nopeemmin ku minä :D
  Jotenkin tuntuu luonnolliselta lukea kaikki Potterit sen takia, ku yks leffojen näyttelijä, vieläpä yhden parhaimman hahmon, on kuollu :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogin osoite unohtu. No sinne pääsee tästä: elamalukijana.blogspot.fi/

   facebookista löytyy sivu: Lukijan roolissa

   Poista
  2. Tervetuloa mukaan, olkoonkin haasteen käynnistämisen motivaattori vähintäänkin masentava!

   Poista
 2. Todellakin osallistun. Tuli tosi surullinen olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei alkanut kovin hyvin tämä vuosi, ensin David Bowie ja nyt Rickman. Viime vuonna menivät pienen ajan sisään Terry Pratchett ja Leonard Nimoy. Toivottavasti tälläkään kertaa kahta ei seuraa kolmas... Tervetuloa mukaan lukemaan kuitenkin! Jos ei Potter piristä, ei mikään! :)

   Poista
 3. Mukana. Pottereiden lukeminen oli muutoinkin tälle vuodelle aikataulutettuna. Ekan osan ehdin jo lukemaan jouluna, mutta onhan noita vielä kuusi jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen vielä vaikka Siuntio Silosäkeen tarinat päälle, ja ollaan taas seitsemässä. ;) Tervetuloa mukaan!

   Poista
  2. Koosteeni ilmestyy täällä sunnuntaina: http://kirjakissa.blogspot.com/2016/10/okklumeus-lukuhaaste-yhteenveto.html (Piti ajastaa Kirjamessujen takia, palaan kotiin vasta maanantaina.)

   Poista
 4. Mukana.
  kirjajakuppikuumaa.blogspot.fi
  kirjajakuppikuumaa@suomi24.fi

  Tämä oli kyllä kamala uutinen.. Alan Rickman oli loistava näyttelijä ja mahtavia rooleja teki vaikka kuinka Pottereiden lisäksi.

  Haasteen puolesta ei kyllä ole ongelmia etteikö onnistuisi, Pottereita jaksaa lukea uudestaan ja uudestaan, itse kahlannut nuo läpi varmaan parikymmentä kertaa vähintään.. :D Ja hyllystä löytyy myös Siuntio silosäkeen tarinat ja Ihmeotukset ja niiden olinpaikat..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalkaros ei ole minunkaan suurin Rickman-suosikkini, mutta helpoiten yhdistettävissä kirjablogihommiin. ;) Tervetuloa mukaan!

   Poista
 5. Meillä oli täällä Star Wars Episodi II kesken, kun erehdyin vilkaisemaan kännykästä Facebookia ja iski kamala tyrmistys. Mä just ehdin miettiä Bowien surijoita kohdatessani, että olenpa onnekas, kun itselle läheisiä julkisuuden henkilöitä ei ole tähän mennessä kupsahtanut. Ja nyt sitten tämä. Tästä pahempi itselleni olisi vain se jos Viggo kuolisi. On aika sanaton olo.

  Olen mukana haasteessa. Taidan aloittaa tuosta uudesta kuvitetusta laitoksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä itse asiassa mietin ~koko päivän, miten sä otit tuon uutisen. Mutta tervetuloa mukaan! Mä alan lukea sitä kuvitettua laitosta esikoiselle tänään illalla.

   Poista
 6. Olen mukana. Alan Rickmanin muiston kunniaksi. Tuntuu kuin pala lapsuutta ja nuoruutta on kuollut hänen mukanaan. :( vaikka toki muissakin leffoissa on ollut kuin Pottereissa. Parempaa Kalkarosta ei olisi voinut olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoissa tunnelmissa me molemmat siis. Tervetuloa mukaan!

   Poista
 7. Mukana! Ihan puun takaa tuli tämä, Pottereiden katsominen tulee seuraavalla kerralla olemaan erilaista... Minun onkin taas tehnyt mieleni lukea Potterit uudelleen, joten tämä on loistava tilaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ajattelin pitää leffamaratonin, kun saan kirjat luettua. Olen itse vähän huolissani siitä, miten nyt reagoin Kalkaroksen kohtaloon siitä lukiessani. Tervetuloa mukaan!

   Poista
 8. Mukana ehdottomasti! Minun on pitänyt jo kauan lukea Potterit uudelleen, mutta en vain ole jostain syystä saanut aikaiseksi. Nyt sitten saikin lisää vauhtia uudelleenlukusuunnitelmiin, vaikkakin varsin ikävällä tavalla... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Varsin masentava on tämä alkuun kannustava tapahtuma kyllä, mutta uskon vakaasti Tylypahkan ilmapiirin toimivan lääkkeen tavoin. :)

   Poista
 9. Mukana ! Juuri viikko takaperin pohdin Instagramissa, että vaikka kuinka haluaisin tänä vuonna lukea paljon uusia kirjoja, palaan kuitenkin aina Potterin pariin. Juuri nyt hypistelen surren tupahuiviani ja sauvaani ja kaivan ensimmäistä kirjaa esiin. Tämä on aivan täydellinen haaste.

  blogi; stovryer.blogspot.fi

  VastaaPoista
 10. Mukana, olen kaivannut Pottereiden maailmaan. Itse siis myös tätä pottersukupolvea. Rickmanin poismeno iski täälläkin, hieno näyttelijä ja mikä ääni ja karisma! Kiitos haasteen lanseeraamisesta!

  VastaaPoista
 11. Todella ikävä ja murheellinen uutinen. Alan Rickman oli hyvä näyttelijä ja oli hyvä Kalkaros. Jossain vaiheessa ehkä varsin varhain aloin ajatella, että Kalkaros on kuitenkin hyvä hahmo, ja minusta Puoliverinen prinssi on todella hyvä osa. Minusta oli sangen epäreilua kiusata Tylypahkassa Pikku-Kalkarosta ...

  En lupaa vielä mitään, mutta pyrin osallistumaan tähän jollain lailla tai olen ainakin hengessä mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, täällä:

   http://joklaaja.blogspot.fi/2016/02/jk-rowling-puoliverinen-prinssi.html

   Poista
 12. Olen mukana Taikakirjaimissa. http://taikakirjaimet.blogspot.com/

  VastaaPoista
 13. Itsekkään en lupaa mitään isoa, luen aika fiilis-pohjalta mutta olen kyllä Pottereista silläsilmällä katsellut hyllystä. Samoin on ollut puhetta elokuva maratonista parin ystävän kanssa, sekin voisi olla hyvä tapa muistella Rickmania koska Rickman oli hyvä Kalkkaros. Itse muistan hänet myös erään toisen suuren kirjailijan kirjasta tehdystä elokuvasta eli Jane Austenin Järki ja Tunteet, siitä tehdyssä elokuvassa hän esitti Eversti Brandonia.

  VastaaPoista
 14. Oi, mukana ehdottomasti! Oon miettinyt kanssa Pottereiden uudelleen lukemista, ja tää tuntuu jotenkin hyvältä ajatukselta Rickmanin poismenoa kunnioittaen. Hän on ollut mun suuri idoli jo kauan, ja oli kyllä todella suuri järkytys eilen kuulla surulliset uutiset :(

  VastaaPoista
 15. Mukana! Luin kolme ekaa kirjaa viime vuoden puolella ja nykäisen loput tämän haasteen puitteissa.

  VastaaPoista
 16. Mukana!

  Alan Rickmanin poismeno oli todella suuri järkytys ja haluan ehdottomasti kunnioittaa hienon näyttelijän muistoa tällä lukuhaasteella. Pottereiden uudelleenlukua olen miettinyt jo pidempään, mutta nyt tuntuu olevan oikea aika sille.

  kirjastonkummitus.blogspot.fi
  kirjastokummitus@gmail.com

  VastaaPoista
 17. Mukana ollaan! Vihdoinki haaste joka on mieluinein :)
  Ainiin.. käykö luettavaksi mm. Jody Revenson - Harry Potter & suuri otuskirja? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://vinopinokirjoja.blogspot.fi/2016/10/okklumeus-lukuhaasteen-koonti.html Täältä löytyy haasteen yhteenveto! :)

   Poista
 18. Potterfanina ehdottomasti mukana! :)

  VastaaPoista
 19. Osallistun, vaikka ei pitänyt osallistua enää mihinkään! :D

  VastaaPoista
 20. Olen mukana #okklumeuslukuhaaste ihania kirjoja!

  VastaaPoista
 21. Sydämeni särkyi, kun kuulin uutisen - Alan Rickman oli suosikkinäyttelijäni. Luin kaikki Potterit viime vuonna, mutta voisin osallistua lukemalla Potter-maailman "oheiskirjoja".

  tuntematon-lukija.blogspot.fi
  tuntematon.lukija@gmail.com

  VastaaPoista
 22. Mukana ollaan. Nyt on viisasten kivi melkein luettu 😊

  VastaaPoista
 23. Mukana ollaan ehdottomasti. Alan Rickman oli yksi lemppareistani Pottereissa ja yhstävien kanssa oltiin aika rikki, kun kuultiin uutiset. Pelottaa kanssa vähän miten tunteelliseksi muutun, kun luen viimeisiä kirjoja :)

  blogi:kirjakaapissa.blogspot.fi
  wilma.vallevuori@gmail.com

  VastaaPoista
 24. Voisin osallistua tähän myös! <3 Harry Pottereiden lukemisesta on niin hirvittävän kauan, että taitaa olla ihan kuin lukisi ensimmäistä kertaa, luulen ma! <3

  VastaaPoista
 25. Ihana haaste, vaikka suru-uutiset järkyttivät. Mukana olen.

  VastaaPoista
 26. Munkin on jo ikuisuuden ajan pitänyt uudelleenlukea Potterit, joten nyt viimein! Ehdottomasti mukana siis.

  VastaaPoista
 27. Miii, mii, mii!
  Jos vain osaan päättää että millä kielellä. (Tietysti jos toisella alkuvuodesta ja toisella loppuvuodesta, mutta sitähän nyt voitaisiin pitää jotenkin ihan hulluna, eikös?)

  Päivittelen vaikkas tonne mun huonosti päivittyvään blogiini https://peitonallatuhisee.wordpress.com

  VastaaPoista
 28. Hyvää matkaa, Alan. :(

  Hahaa, aloitin juuri viime syksynä Potterit alusta. Sain kahlattua kolme ekaa. Viimeinen kirja tuli luettua 2007, ja aiempien kirjojen juonikuviot ovat enää leffojen varassa. Luen tälläkin kertaa englanniksi, vaikka sarjan suomennos niin upea onkin. Mutta osallistunko...? Blogini kun on heitteillä, enkä halua luvata mitään vielä. Seuraamaan jään varmasti!

  VastaaPoista
 29. Mukana! 5 kirjaa takana, kolme vielä edessä! :) minnamklatgmailcom

  VastaaPoista
 30. Mukana! Tavoitteena lukea mahdollisimman monta kirjaa Pottermaratonin aikana 31.7. :D

  VastaaPoista
 31. Luin neljä viimeistä kirjaa ja julkaisin just koontipostaukseni: https://kirjamatkat.wordpress.com/2016/07/25/okklumeus-lukuhaaste-harry-potter-hopinaa/

  VastaaPoista
 32. Kai Kapari-Jatan Pollomuhku ja Posityyhtynen käy tähän haasteeseen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä näkisin, että ehdottomasti kyllä joo!

   Poista
 33. Hei, koontipostaus tulee ensi sunnuntaina osoitteeseen http://kirjojentaika.blogspot.fi/search/label/Okklumeus-lukuhaaste . Kiitos haasteesta!

  VastaaPoista
 34. Kääk! Mä sain nyt vasta tietää, että Kalkaros (tai siis Alan Rickman) on kuollut! Tuli tosi haikee fiilis =/ Voi, kun olisin aiemmin aloittanut kirjablogini pitämisen ja löytänyt tämän haasteen, niin olisin kyllä lukenut itseni vähitään Auroriksi, mutta tietenkin mielummin Albuksen kaartiin ;) No aion lukea Potterit nyt ihan muuten vaan, nostalgisesti! ;) -Peace!

  VastaaPoista
 35. Hei, tässä koontipostaus: http://cillainwonderland.blogspot.fi/2016/10/haastekoonti.html

  Kiitos vielä haasteesta!:)

  VastaaPoista
 36. Okklumeus-lukuhaasteen koontipostaukseni löytyy täältä: http://taikakirjaimet.blogspot.co.uk/2016/10/okklumeus-lukuhaasteen-koonti.html

  VastaaPoista
 37. Koontipostaukseni löytyy tämän linkin takaa: http://tuntematon-lukija.blogspot.fi/2016/10/okklumeus-lukuhaasteen-koonti.html

  Kiitos haasteen järjestämisestä! :)

  VastaaPoista
 38. Koontipostaus löytyy nyt täältä http://luetaankotama.blogspot.fi/2016/10/okklumeus-lukuhaasteen-koonti-ja-kirjan.html. Hitsi, en päässyt tavoitteeseeni. Mutta tuli minusta silti aurori kuitenkin!

  VastaaPoista
 39. Hellou! Mun postaus aiheesta löytyy tämän linkin takaa heti ensimmäisenä; http://karkotaseet.blogspot.fi :-) Kiitoksia haasteen järkkäämisestä!

  VastaaPoista
 40. Osallistuimme tähän http://karvakasakirjat.blogspot.fi/2016/10/okklumeus-lukuhaasteen-koonti.html
  Suurkiitos haasteestasi! :)

  VastaaPoista
 41. Viime tinka hyvä tinka, niisk. Koontia ja vika bloggaus: http://www.kujerruksia.fi/2016/10/okklumeus-lukuhaasteen-finaali.html

  VastaaPoista