24.12.2018

Joulu, joulu (Kirjabloggareiden joulukalenterin 24. luukku)


Aatonaaton joulukalenterin luukku aukesi Lukijan roolissa -blogissa. Nyt on joulukalenterin ja televisiosta kantautuvan Joulupukin kuuman linjan mukaan jouluaattoaamu. Arkihuolet pitäisi nyt olla kaikki heitetty, maass' hanki ja järvet jäässä ja äiti laittanut kystä kyllä (ehkä yötä myöten energiajuoman voimin - en minä, kaverilta kuulin).

Kysyin huushollini alaikäisiltä, keski-iältään esikoululaisilta, mistä joulussa on kysymys. Sain kuullakseni seuraavan sorttisen keskustelun, jonka koin somessa jakamisen väärtiksi:

M1: - No silloin on ainakin ne Jeesuksen synttärit. Se täyttää jotain varmaan kakstuhatta. 
A: - Jouluna on lomaa, äitillä ja isilläkin, ja on kuusi ja kynttilöitä. 
M2: - Ja lahjoja saa! Toivottavasti tulee kirjoja ja palapelejä ja yksisarvistossut ja raitiovaunu mulle ja puhelimet teille. 
M1: - Sitten jouluna on niitä kaikkia ruokia ja laatikoita. Mä syön kyllä vaan perunaa ja kinkkua ja salaattia. 
(M2: - Kinkku on possua. Äiti laittaa sen uuniin.) 
A: - Ja jouluna voi auttaa toisia, antaa vaikka rahaa sinne pataan tai laittaa sinne Sairaalaklovneille ja syöpälapsille. Se on kivaa kun voi auttaa. 
M2: - Ja voi laulaa kaikki joululaulut yhdessä. 
M1: - Jouluna on kyllä kiva, kun ollaan ja tehdään yhdessä, kun kaikilla on lomaa... 
A: - No mä sanoin sen jo sen loman! 
M1: - ... ja sitten just vaikka luetaan yhdessä tai pelataan. Tai syödään niitä ihmeen ruokia. 
A: - Se on kyllä tärkeää joulussa. Ja sitten saa vielä olla ihan rauhassa, ei tarvitse tehdä mitään.

Tässä kohtaa äitihenkilö saattoi lantunkuorimispuuhissaan hieman tuhahtaa, mutta asiaa tovin harkittuaan totesi, että ehkäpä pilttien suusta kajahtaa satunnaisesti suuria totuuksia.

Niinpä vinkkivitoseni aattoaamuun: Jos tonttulakki jo kiristää vanteen lailla päätä, kinkku on vielä kohmeessa, lapset riitelevät ja puolison lahja on paketoimatta, ei se haittaa loppujen lopuksi. Kaiva nyt heti välittömästi vaikka YouTubesta lempijoululaulusi, ota konvehti (jos et ole jemmannut itsellesi rasiaa, annan poikkeusluvan käydä hakemassa yksi kuusen alta tai lahjajemmasta), laita silmät kiinni ja ota muutaman minuutin tauko. 

Onko parempi? Hyvä. Hengitä. Ota toinen konvehti varmuuden vuoksi. Kinkun voi paistaa jäisenäkin. Lapsia voi vielä tänään kiristää joulupukilla tai vaihtoehtoisesti lähettää mokomat ulos riitelemään. (Siellä ne naapurin lapset tappelivat jo ennen seitsemää, ikkunasta näin.) Niin, ja sen puolison lahjan voi paketoida vaikka vessassa. Kaverilta kuulin.

Rauhallista ja kirjaisaa joulua itse kullekin lukijalle! 
toivottelee (kaikkien kirjabloggareiden puolesta) hyllytonttu Tiina
+ Martti, Aino, Maija ja kotilukukoirapeto Hulda


1 kommentti: